Страници

понеделник, 28 ноември 2016 г.

ПАТЕШКИ БУТЧЕТА С ПОРТОКАЛОВ СОС И БОРОВИНКИ

Преди време готвих цяла патица с портокали. С патешките бутчета импровизирах и използвах няколко рецепти. Вдъхновение получих от Кремена и нейната патица с портокалов сос и печената патица с боровинков сос на Шишков. Получиха се превъзходни патешки бутчета.



8 патешки бутчета
2 стръка розмарин
3-4 лъжици зехтин
сол и пипер

Бутчетата се натъркват със зехтина, като подправките се втриват много добре в кожата. Подреждат се в тава. На дъното на тавата сипете малко вода. Покрива се плътно с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята фурна, първоначално на 200 градуса, след което градусите се намалявта до 180. Времето за печене е около час и половина.
Приготвяне на глазура от 
150 мл сок от портокал, 
2 с.л. мед, 2 с.л. соев сос, 
1 с.л. кленов сироп 
1 с.л. балсамов оцет
щипка лют червен пипер. 

Съставките се слагат в касерола. След като течността леко се редуцира котлона се изключва. Всяко едно от бутчетата се намазва със сместа с помощта на готварска четка. Бутчетата се поставят отново във фурната и се пекат с вентилатор до зачервяване.

За портокаловия сос с боровинки са необходими:

150- 200 мл сок от портокал
1с.л. мед
2 с.л. коняк
50 мл червено вино
150 мл пилешки бульон. Аз използвах соса, който се беше отделил при печенето на бутчетата. Преди това отстраних мазнината, която се беше отделила при печенето. 
250 гр боровинки или горски плодове. Аз използвах замразени.
2 с.л. царевично нишесте за сгъстяване
сол и черен пипер 

Смесват се всички продукти и се оставят да къкрят на котлона 5-6 минути. Слагат се плодовете и след още 5 минути течността се сгъстява с царевичното нишесте, разтворено в малко студена вода. 

Патешките бутчета се гарнират с портокалово-боровинковият сос. Може да се добави картофено пюре или ориз.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар