Страници

понеделник, 28 ноември 2016 г.

СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ СЪС СОС 'ВЕЛУТЕ'

Въпреки, че готвя не от вчера за семейството си обикновено чета доста рецепти, дори и само, за да почерпя вдъхновение. Такова е нужно особено за приготвянето на нещо толкова скучно като свински вратни пържоли. Вниманието ми привлече рецепта за пържоли със сос "Велуте" на "Бон апети". Внесла съм някои промени предвид вкуса и предпочитанията на моето семейство. 

8 вратни пържоли
зехтин
ароматни подправки:
морска сол
1/2 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. кимион
3-4 скилидки чесън
1–2 дафинови листа
за сос "Велуте"
40 г краве масло
20 г брашно
200 мл пилешки бульон
50 мл сметана за готвене
сол и пипер на вкус
щипка лют червен пипер

Пържолите се намазват със зехтин. В блендер смиламе всички подправки и сместта се втрива в месото. Овкусените пържоли се запичат на тиган. Аз използвам керамичен тиган. Готови се поставят в съд с капак. 
След тях в същият тиган се слагат 300 гр. гъби печурки, нарязани на едри филийки. След като гъбите са готови се слагат при пържолите. 
Сос Велуте е основен сос във френската кухня. Приготвя се лесно. В същият тиган се слага маслото да се загрее. При непрекъснато бъркане се сипва и брашното да се запържи до златисто. Прибавя се топлият бульон като се бърка, за да не станат бучки. След като кипне се слага и сметаната. Подправя се със сол, пипер и ако обичате люто и щипка лют червен пипер. 

Пържолите се сервират със соса и гъбите. Може да се добави гарнитура от картофено пюре или ориз.



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар