Страници

четвъртък, 4 септември 2014 г.

УСУКАНА ПИТКА

УСУКАНА ПИТКА С МАСЛО, СИРЕНЕ И МНОГО ЛЮБОВ ЗА МОЯТА МАЙКА



За питката използвах рецептата от тук като замених захарта с мед и добавих сирене. Продуктите са следните:
200мл топло прясно мляко
1 с.л. мед
20гр. прясна мая или 1 пак. суха
3 яйца /1 жълтък се използва за намазване на питката/
200гр. кисело мляко 
50мл олио
1 ч.л. сол
брашно около 750гр.
Краве масло около 100-120гр за намазване.

Млякото, меда, маята и 2 с.л. от брашното се объркват и се изчаква малко, докато маята се активира и шупне. В кладенче от брашното се чукват яйцата, като се отделя един жълтък. Слага се киселото мляко, солта и сместа с маята. Обърква се и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса около 30 минути. Тестото се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 1см. Аз намазах с краве масло и то доста обилно. Наръсих и краве сирене. След това кората се нарязва на ленти, като се спира на около 2-3 см преди двата края. Съжалявам, но не успях да направя снимки. На линка, който съм посочила има снимка. Нарязаната кора се навива на руло, леко се усуква и се слага в тава с не- голям диаметър. 



Тавата ми е тефлонова и предварително я намазах само с масло. Питката се оставя да втаса. Маже се с жълтък разбит с малко прясно мляко и олио. Поръсва се със сусам, мак или други семена. Слага се в студена фурна и се пече на 180гр.  



Питката е много мекичка, ароматна и много, много вкусна. Направих я с много любов за моята майка. Да ми е жива и здрава :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар